Actuele stand van zaken voor de
HJJ Prijs 2024!

Het Hermen J. Jacobsfonds kondigde voor 2024 aan:

Voordrachten!


Hermen J. Jacobs was een bevlogen onderwijzer die zich ruim 100 jaar geleden volledig inzette voor het verbeteren van het (speciaal-)onderwijs zodat alle leerlingen konden profiteren van een specifieke aanpak. Deze gedrevenheid om leerlingen een betere kans te bieden, vindt ongetwijfeld ook nu nog plaats binnen het onderwijs. Wij willen deze inspanningen graag zichtbaar maken en belonen.
Daarom zijn we blij met de inzendingen die we mochten ontvangen.

Hermen J. Jacobs-prijs 2024

  •   Wie hebben er ingezonden?
  •   Zijn de inzendingen overtuigend?
  •   Zijn de inzendingen concurrerend?
  •   Deden zij het gedachtengoed van Hermen J. Jacobs eer aan?



    
HJJ-prijs Ede 2015
HJJ-prijs Dordrecht 2018


Een maal per twee jaar kunnen onderwijsorganisaties, scholen of onderwijsprofessionals door collega’s uit het veld worden voorgedragen voor de HJJ-prijs, een geldbedrag van € 10.000. De voordracht vindt plaats vanwege een speciale verdienste ten aanzien van de kwaliteitsverhoging van het speciaal onderwijs of het onderwijs aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften in het regulier onderwijs.
Nominaties voor de HJJ-prijs van 2024 moesten plaats vinden vóór 30 juni 2024.

De voordrachten vonden plaats via een ‘pitch’. Dat mocht een filmpje zijn, een schriftelijk betoog of bijvoorbeeld een ingesproken PowerPointpresentatie. De inzender moest er rekening mee houden, dat de jury in maximaal drie minuten geïnspireerd hoopte te worden.

In de pitch moest worden vermeld wie de voorgedragen persoon / organisatie is en welke bijzondere bijdrage deze organisatie of persoon heeft gerealiseerd. Daarnaast moest worden betoogd op welke wijze en in welke mate deze persoon/organisatie heeft gedacht en gehandeld vanuit de geest van Hermen J. Jacobs.

De jury heeft uit de 21 voordrachten er drie (3) voordrachten genomineerd voor de HJJ-prijs 2024. De uitreiking vindt plaats op woensdag 20 november 2024 in Filmhuis Den Haag, Spui 191, 2511BN Den Haag. Inloop vanaf 14.30 uur.
Dan maakt de jury haar rapport openbaar met de uiteindelijke winnaar.
U kunt zich via de mail secretariaathjjacobsfonds@gmail.com aanmelden als u bij de prijsuitreiking aanwezig wilt zijn.

Programma:
     14.30 uur: inloop Studio A
     15.00 uur: opening in zaal 2
     door J. Kistermann
     15.10 uur: inleiding
     door J. G. Brandsma, voorzitter
     15.25 uur: 3 nominaties
     vertoon ingezonden pitches
     15.35 uur: juryrapport
     door C. van Overveld
     15.45 uur: uitreiking HJJ-prijs 2024
     16.00 uur: borrel Studio A


Attentie:
Tot half december kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling Speciale Kinderen in 19e Eeuws DenHaag! Deze tentoonstelling vindt plaats in het gemeentehuis Den Haag / Atrium City Hall, Spui 70 in Den Haag.
Van harte aanbevolen!


De genomineerden zijn:

Impressie van de voordracht:

OBS De Esdoorn en SO Lichtenbeek - Elst
De reguliere basisschool OBS De Esdoorn en SO Lichtenbeek Elst, een school voor speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen, werken intensief samen en creëren op een, voor het Nederlandse onderwijslandschap, unieke wijze Inclusief onderwijs. Daarom wil ik hierbij OBS De Esdoorn en SO Lichtenbeek Elst voordragen voor de Hermen J. Jacobsprijs.

Beide scholen zijn gehuisvest in hetzelfde gebouw in Elst. Iedere leerling van Lichtenbeek neemt op vaste momenten deel aan het onderwijs van De Esdoorn. Onder andere bij IPC (thematisch onderwijs), leren lezen, bewegingsonderwijs, vieringen, samen spelen, enzovoorts.





Iedere leerling krijgt een aanbod op maat, waarbij dit er voor elk individueel kind anders uit kan zien. Samen kijken de twee instellingen naar mogelijkheden en zoeken samen naar kansen. Het gezamenlijke doel: leren van en met elkaar.
Het unieke karakter zit in de wederkerigheid: niet alleen is er integratie van speciaal onderwijs in het reguliere onderwijs; er wordt ook gekeken naar de wensen en belangen van de reguliere leerling. Inclusiviteit is per definitie win-win.

Impressie van de voordracht:

Elijah Delsink - voortrekker van de Landelijke Belangenvereniging voor het Voortgezet Speciaal Onderwijs, kortweg LBVSO
De LBVSO onderscheidt zich door haar diepgaande ervaringsdeskundigheid en een ongeëvenaarde drive om de belangen van het VSO te behartigen. Deze organisatie bestaat uit mensen die zelf uit het veld komen en de uitdagingen van binnenuit kennen. Dit maakt hun inzet niet alleen authentiek, maar ook bijzonder effectief. Ze weten precies waar de knelpunten liggen en hoe deze aangepakt moeten worden.







Daarnaast is de LBVSO niet bang om de moeilijke gesprekken aan te gaan. Ze tonen moed door beleidsmakers en andere stakeholders direct aan te spreken en hen verantwoordelijk te houden voor hun beslissingen. Deze vasthoudendheid is cruciaal in een sector waar veranderingen vaak langzaam en moeizaam tot stand komen.

Impressie van de voordracht:

Izka Hof, ervaringsdeskundige en werkzaam op school 'Het Kroonpad'
Izka Hof is als ervaringsdeskundige handicapbeleving werkzaam aan Het Kroonpad, een school met een zeer uiteenlopende doelgroep, van ernstig meervoudig beperkte kinderen tot kinderen met uitstroom naar de HAVO, ze zitten allemaal bij ons op school.
Naast dat Izka leerlingen individuele instructie geeft tijdens het lees- en rekenonderwijs geeft zij bij ons op school handicapbeleving in de bovenbouw. Tijdens de lessen wordt er gesproken over je beperking, maar ook over de kansen die er voor je zijn.





Ze is het levende bewijs dat je juist met je beperking van extra waarde kan zijn. Zij geeft onze leerlingen hoop.
Izka leert ons wat belangrijk is om de kinderen mee te geven voor de toekomst. Ze zorgt ervoor dat er niet ’gepamperd’ wordt maar dat we de kinderen vertrouwen meegeven.
Ze leert ons en de kinderen strijden voor een inclusievere maatschappij en laat het team van Het Kroonpad letterlijk de hobbels van wet- en regelgeving zien.